Paraboler i Fittja blir färgglad konst – DN.se

Posted by on Apr 19, 2012 in installation, Press
Paraboler i Fittja blir färgglad konst – DN.se

In Dagens Nyheter today!!! Yipee!!

Paraboler i Fittja blir färgglad konst

Konstnärerna Erik Krikortz och Isabel Löfgrens projekt ”Satellitstaden” sätter färg på de gråa betonghusen i Fittja. Hittills har 58 paraboler fått en grön, prickig eller lila ”parabolklänning”.

– Projektet ska ge en annan bild av förorten, och visa att de som bor här är trygga och glada. Jag möts av en oerhörd empati och bra känsla här, säger Isabel Löfgren.

På ett symboliskt sätt vill Erik Krikortz och Isabel Löfgren skapa en unik och positiv stadsbild med konst i det offentliga rummet. Idén fick de när de såg alla paraboler som finns i Fittja. Isabel Löfgren tyckte att det var lustigt att det fanns så många, men inte så konstigt eftersom en stor andel av de boende i Fittja är invandrare.

– Parabolerna fungerar som en livlina till hemlandet och jag blev nyfiken på dem som bor där, och hur det känns att bo där. Jag såg inget annat uttryck för mångfalden i de standardiserade och neutrala miljonprogramsområdena, säger Isabel Löfgren.

Det som fascinerade henne var den arkitektoniska relationen mellan parabolerna och fasaderna likaväl som integrationsfrågor. Och att klä parabolerna i tyg är ett bra sätt för Isabel Löfgren att komma i kontakt med de boende i Fittja.

– Rent tekniskt, för att komma åt parabolerna, är jag ju tvungen att gå igenom lägenheterna och kommer på så sätt i kontakt med deltagarna. Utan dem hade det inte blivit något projekt, de är själva fundamentet, säger Isabel Löfgren.

”Klänningarna” syr Isabel Löfgren i en ateljé i Fittja, och projektet sprids fort. Hon har bott på plats i två månader och målet är att det ska bli 65 parabolklänningar.

– Man kan förändra en stadsbild med enkla medel. Man behöver inte vänta på att institutioner ska ta beslut, man kan agera och sedan ta en diskussion. En annan viktig sak är att hela projektets ekonomi ska hållas inom orten, och allt ska vara lokalt förankrat här, säger Isabel Löfgren.

by Anna Broström

 

Leave a Reply