Färgklickar i förorten – vanligtvis.se

Posted by on Apr 22, 2012 in News

Färgklickar i förorten

av THOMAS OLAUSSON den 21 APRIL, 2012

Man kan ju undra varför parabolantenner ska vara så trista i sina grundutföranden när de ändå innehåller så mycket roligt för innehavaren. Konstnärerna Erik Krikortz och Isabel Löfgren verkar ha tänkt liknande tankar och klär därför in förortsparaboler i färggranna tyger. Ordlekarna pockar i mitt huvud – färggrannar, färgklickar i det multikulturella, färg åt folket.

Förorten är ju generellt sett inte förknippad med så mycket mer än gråskalor och besvär. Då och då räcker någon upp handen och påpekar att det faktiskt finns annat med, om man kisar liksom, eller skickar in en fjärrstyrd månbil med kamera och dokumenterar så mycket det går innan man tappar kontakten.

Nu är det hittills 58 stycken som genom att acceptera konstnärernas tilltag som räcker upp handen och släpper ut lite färg ur sina lägenheter, de som är väldigt grå på utsidan, men självklart har färg och värme där inne.

Erik Krikortz och Isabel Löfgren har förstås konstnärens känsla för att göra detta estetiskt. Det hade nog inte sett lika fint ut om varje parabolantennproducent hade piffat upp sin egen produkt. De har förstås tänkt ut en vettig färgskala som ger enhetlighet i det vilda. Sedan kanske man lite torrt kan kontstatera att färgat tyg på olika balkonger i en stad kommer att få helt unika tvättcykler, men det kanske är det som är tanken – att allt till slut blir grått ändå i betongförorten…

Tack Thomas! 

1 Comment

  1. Thomas Olausson
    April 23, 2012

    Det är jag som ska tacka, jag gillar ju färg. Dessutom har jag själv upplevt vad dessa paraboler betyder för den som bor innanför fasaden. Klockan sex varje kväll var det “felim” för hon som hade försökt så mycket att lära sig svenska från det att hon kom som vuxen analfabet till ett helt nytt språk. Självklart kunde hon inte ta till sig lika mycket av grundutbudet då, hur mycket hon än försökte.

    Reply

Leave a Reply